Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

Ragyogó otthonok: a glamour stílus

2024. október 14. - Dealunea

 

A glamour lakberedezési stílus maga a vörösszőnyegen tipegő ragyogás, mely a szédítően csillogó luxus világát idézi. A tollakkal díszített öltözőszoba pamlagján pihentetjük harisnyás lábunkat, mely még zsibbad a tűsarkú nyomán. A kristálycsillár cikázó fényeitől és lágy dallamoktól még kábán próbáljuk felidézni az édes emlékeket, mint reggel, mikor álmosan lebegünk az ébrenlét és a szempillánk mögött lassan homálybavesző álomvilág perifériáján. Kilöttyent a martini, a bársonypamlagon és a selyemköntösön megcsillanó cseppek emlékeztetnek már csak az ízére, az olivabogyó végiggurul a kéziszövésű perzsaszőnyegen.

A glamour lakberendezés ezt az utánozhatatlan hollywoodi álmot hozza el otthonunkba. A hedonista ragyogást, a régi öltözők világát, a topzódó pompát.

Ragyogás, pompa?

 

A válasz: igen

A glamour stílus legfontosabb üzenete és jellemzője a ragyogás és a pompa. A luxus és a csillogás közvetítésének a vágya sokszor már giccsbe hajló módon testesül meg ebben a stílusban. De még ez is jól áll neki.

A glamour üzenete kapcsán forrta ki magát stílussá. Nem a vagyont és a drágaságot fejezi ki, inkább a kényelmesen luxus anyagok, fényes megjelenés hedonista élvezetét hozza el nekünk.

Mivel a stílus origója maga az üzenet, mely köré felépül maga a jelenség, a meghökkentő és sokkoló látványú, ragyogó enteriőr, ezért természetesen az eklektika jellemzi. És mivel eklektikus stílusról beszélünk, ezért szabad kezet kapunk személyiségünk kifejezésére. A magunk igényei és ízlése mentén közvetítjük a hedonista luxus mondanivalóját.

Nincsenek formai és stílusbeli korlátok, a bútorok egyaránt lehetnek art deco stílusúak – mely igen jó választás lehet ebben az esetben- de akár a fényes felületű, de szabályos minimal bútorok szögletes formáin keresztül is megvalósíthatjuk a hűvös eleganciát. Alkalmanként bauhaus, vagy épp vintage elemek jelenhetnek meg ebben a ragyogó térben. Például a neobarokk stílus elemei nagyon jól illeszkednek a glamourhoz.

A lényeg a prémium érzés, a magasfényű színek vagy anyagok jelenléte.

A glamour lakberendezési stílus színei és anyagai

 

A galmour stílus támogat mindent, ami fényes és csillog. A fém színeket, arany, ezüst, króm, de a tükör, fényes plexi, üveg, kristály mind-mind jellemző és feltűnő kiegészítői a stílusnak. Anyagokban minden téren a prémium és luxus érzetű, kényelmes és dekoratív textileket, kiegészítőket alkalmazza. Selyem, bársony, szőrme, toll, kiváló anyagok és kiegészítők lehetnek.

Színvilágban sokszor a világos, bézs, ekrü, halványbarna, a kontrasztos fekete és fehér jelennek meg. De az ezüst, pasztellkék, rózsaszín vagy lila is megjelenhetnek. Bizonyos anyagokat, bútorokat, kiegészítőket sokszor fénnyel vagy kontraszttal emelünk ki, ezért a sötétebb színek kizárólag ebből a célból kapnak létjogosultságot.

A glamour enteriőrben megjelenhet a hűvös márvány, és mindenképpen létjogosultsága van a fém fogantyúknak, mint a fenti képen, ahol az art deco hatású kristálylámpák segítenek még a konyhában is elérni a kívánt hatást.

Bútorok és kiegészítők a glamour stílusban

Mivel nincsenek konkrét szabályok, csak kontúrok, ezért a fantáziánkra van bízva a lakás kialakítása. Azonban van néhány elem és bútor, mely az általunk megjeleníteni kívánt prémium hatást közvetítik.

Képzeljünk el egy gyönyörű hotelszobát. A szemünk előtt felsorakozó bútorok nagyrésze beillik egy glamour térbe. Például a kárpitozott, óriási támlájú franciaágy, a sok beépített fény, mely minden rejtett helyről és szögből megvilágít minket és a színpadiasan berendezett enteriőr.

Kényelmes, puha hosszúszálú szőnyeg, mely csiklandozza lábunkat. Kristálycsillár. Ezüst és arany fogantyúk a szekrényeken. Hosszú fényes dekorfüggöny, mely súrolja a padlót. Barokk keretes kép a falon, aranyhímzéses ágytakaró. A bútorok kárpitozottak és kényelmesek, hiszen itt nyoma sincsen a skandináv egyszerűségnek vagy a rideg loftnak.

A sok apró részlet elvarázsol minket, és úgy lépünk be saját szobánkba is, mint egy hotel luxuslakosztályába. A selyem ágytakarón megcsillan a fény, miközben a puha, világos szőnyeg bársonyosan csiklandozza talpunkat. Leülünk a kivilágított fésülködőasztalunkhoz, és belekortyolunk a martinibe. Érezzük az olivabogyó keserkés ízét, miközben kirúzsozzuk a szánkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr6218703070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása