Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

Jóbarátok- The One where they lived

Otthonok a képernyőről

2024. október 15. - Dealunea

A hat barát története egy egész generáció számára volt meghatározó. Akkoriban minden fiatal egy olyan lakásról álmodozott, amely a pörgős belváros közepén, abból mégis kiszakadva, biztos pontként, a társasági élet origójaként létezik. Egy zug, melyet barátainkkal osztunk meg.

Ahol együtt isszuk a reggeli kávét, munka előtt, köntösben. Esténként együtt főzzük a vacsorát, összeveszünk a mosogatáson, házibulikat és kvízesteket tartunk, persze sohasem tét nélkül.

 

A hat barát Monica otthonában gyűlt össze minden adandó alkalommal, amikor a Central Perk kávézó éppen nem állt rendelkezésre. Monica nagymamájától örökölt otthona a sorozat fő helyszíne, bohém, romantikus berendezése  nagyszerűen tükrözi az egész sorozatot. Ahol a humor olykor csíp, de sohasem mar, ahol a szereplők karakterét, de olykor az egész életet egy torzón keresztül szemléljük, mely lekerekíti az éleket, így védve lelkünket a karcolásoktól. Monica Geller lakása is ilyen, ezerszer romantikusabb, színesebb és bájosabb, mint a valóság.

Monica Geller lakása

Monica Geller vidám, eklektikus otthona nem véletlenül a társaság életének középpontja. A világos és élénk színek, bájos kárpitok otthonossá és életteltelivé varázsolják az egyébként is elbűvölő New-yorki lakást.

Konyha

A lakást -sitcomokhoz hűen- nagy nyitott terek jellemzik. Az élet középpontja a konyha, melynek vidám karaktert ad élénk színvilága. Az L-alakú konyha rögtön a bejárattól balra kezdődik, megfigyelhetjük, hogy egy kis pult zárja le a bejárati ajtó irányában, hogy egy kicsit elkülönüljenek a funkciók.


Monica Geller konyhája most is elképesztően divatosnak számítana. Élénk és meghökkentő színek, enyhe vintage-hatás, eltérő színű felső- és alsószekrény, mindez nyitott polcrendszerrel kiegészítve, mely otthonossá teszi az összképet, és szellősebbé, tágasabbá a térérzetet.

Friends: 3 Interior Trends From The Show That Still Work In 2021

Az ebédlőt a kis körasztal alkotja, melyet a jellegzetes, négy különböző stílusú szék vesz körbe, erősítve a romantikus-vintage otthon bohém jellegét. A berendezéssel a főszereplők élethelyzetét, az első önálló lakás koncepció nélküli kaotikusságát kívánja ábrázolni. Az egyik bútor a nagymamától, a másik kiegészítő a kézművesházból, a harmadik a régiségvásárból került ide. Az állólámpa pedig Rachelé. Vagy mégsem?

Nappali

Napjaink divatja az egyszínű, neutrális színvilágú térben elhelyezett, kontrasztot adó sötétebb, vagy színesebb, mindenesetre karakteres bútor. Mónica Geller (Bing) otthonában azonban mindez fordítva történik: a patchwork-szerűen tarka lakás színeit a hófehér kanapé tompítja. És ismerjük el, mi más tűnhetne ki a legjobban egy ilyen színvilágú enteriőrben, mint a fehér bútor? Szinte már megnyugtatja szemünket az élénk konyha után.

Monica and Rachel's Living Room from Friends | 2019 marks th… | Flickr

Az ikonikus Jóbarátok lakásnak romantikus hangulatot ad ez a fehér, nyomott virágmintás ülőalkalmatosság, melyhez nagyon szépen illenek az elszórtan, épp hogy észrevehetően felbukkanó, vagy éppen karakteresen jelenlévő art-deco bútorok, mint például a tévé alatti médiaállványként szolgáló komód, vagy az elképesztően hangulatos nagy tagolt és döntött üvegablak alatt meglapuló csinos kis fésülködő/íróasztalka. Ebben a lakásban nincs helye a szögletes formáknak, minden kiegészítő bútor kecses, íves art-deco, melyek nagyszerűen ellensúlyozzák a karakteresen és élénken vibráló konyhát.

Friends25: Behind the Scenes in Monica's Apartment

Erkély

Az erkélyről nem sokat tudunk, annak ellenére, hogy sok mindent megélt. A gonosz galamb itt lökte le a nyertes lottószelvényt, itt történt volna Rachel és Ross első csókja, ha nincs szokás szerint valami apró félreértés, vagy épp Rachel és Tag első csókja, ha nem törik fel Tag kocsiját… De itt csókolja meg Rachelt Supergevin, amit épp meglát Ross. Nos, Rachelnek egyértelműen balszerencsét hoz ez az erkély…

Az erkélyt egy nagy, mennyezetig érő döntött, tagolt fémablak választja el a lakástól. Ezt az óriási ablakot irigyelte minden néző, még akkor is, ha a túloldalán a nagy kövér pucér pasit lehetett látni. Kit érdekel a nagy pucér kövér pasi, ha ott terül el alatta, mellette és felette a cikázó fények birodalma, maga New York?

Mónika lakása tehát egyszerre romantikus, art deco bútoraival, halványlila falával és virágos textiljeivel, bohém konyhabútorával és tarka kiegészítőivel, bögrék, képek, díszpárnák, takarók színes árjában úszva vibrál tekintetünk, miközben arra gondolunk, mennyire jól tükrözi ez a hangulatos kis otthon a sorozat egészét. Egyszerre bájosan vidám, romantikus és kedves. Nem karcol, karmol vagy üt semmi, mert mindig puhára esünk, selymes puha vidáman tarkálló díszpárnára, mely felfogja az eséseket, megóv a fájdalomtól és segít talpra állni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr4118703170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása