Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

A tökéletes pár: Summerland, a tengerparti rezidencia

Otthonok a képernyőről

2024. október 14. - Dealunea

Minden olyan idilli, az óceán sós illata, a homok és a tengerifű. A tökéletes pár tökéletes otthona. 

tokeletes-par.jpg

A tökéletes pár

Egy krimi-thriller, enyhén csípős önreflektív humorral és sok-sok talánnyal. A tökéletes pár tankönyvi precizitással hozza az Agatha Christine által elindított, klasszikus krimielemeket. Szerencsére azonban, annak ellenére, hogy klisékkel rakja le az alapokat, végül építkezni kezd, és epizódról epizódra egyre ügyesebben bontja ki a karaktereket. Méghozzá bámulatos környezetben. 

A történet egy gazdag amerikai család köré épül, melyet az anyakirálynő, a bestseller író,  az igazi társasági ember, és az elitbe tökéletesen illeszkedő Greer irányít.  A Winbury család összes titka az ő kezében fonódik össze, és ő rutinos profizmussal rejt el minden rejtegetnivalót. Ez a startmező. 

Ha pedig már a kiindulópontot nézzük, akkor ismerős elemek köszönnek vissza: a gazdag, irigyelt elit piszkos kis titkai, viszonyok, gyilkosság, eltussolás. A klisék alatt azonban közös asszociációkat (is) értünk, melyekre szükség van ahhoz, hogy beazonosítsuk a kereteket. Hogy el tudjuk helyezni a történetet, a társadalmi hátteret, na és a várható intrikákat. 

Nuntacket

Ha pedig már az általánosításnál tartunk, akkor vajon milyen helyszínen játszódjon egy olyan történet, amelynek a kiindulópontja egy gazdag amerikai család sarjának látványos esküvőjével kapcsolatos gyilkosság? Naná, hogy vagy Hamptonsban, vagy Nantucketben!  Míg Hamptons New York közelsége miatt olyan vonzó, addig Nantucket Bostonhoz esik közel. Ez a két hely úgy él az emberek fejében, mint az északi, szeles tengerparti gyönyörű villák otthona, ahol az elit tagjainak illik fenntartania egy nyári lakot. Ez a felső tízezer ismertetőjele. A belépőszint. Akinek viszont a nyári birtok generációk óta a családjáé, az haladó szinten van. Ezért tökéletes választás a Nantucket sziget, így lesz maga a helyszín is a klisékből és asszociációkból felépített keretrendszer része.

img_0123.jpeg

Mit tudunk Nantucketről? Például azt, hogy a világ legdrágább úti célja. Éppen a nyárra oda költöző elit teszi azzá. A Cape Cod régió szigetei mind egykori bálnavadász települések, melyek üdülőhelyekké alakultak át. Prominens családok vásároltak ezeken a szigeteken kisebb és nagyobb birtokokat, melyek így lettek az elit kedvelt nyári rezidenciájáinak helyszínei. 

 52509991507_f2bc6528ab_c.jpg

Nantucket, forrás: Flickr

Nantucket, és a környező szigetek legnagyobb különlegessége, hogy megőrizték történelmi karakterüket, a bálnavadászok házai még ma is ott állnak például Nantucket fő utcáján. Bizonyára ezen települések érintetlensége és autentikus jellege is hozzájárul népszerűségükhöz. Érdemes tenni egy virtuális sétát Nantucketen, néhány kattintásnyi barangolással be tudunk lépni egy kis időre ebbe a különleges, idilli világba.

52510944395_59a8a40c44_c.jpg

Summerland, a nyári lak

Adott egy gazdag család, akiknek generációk óta villája van Nantucketen, melyet minden tavasszal leporolnak, majd birtokba veszik, egészen őszig. A kérdés, hogy milyen stílusban rendezik be? Természetesen coastal a válasz. Igen, megint egy kliséről, kulturális asszociációról van szó. Hiszen Summerland maga a coastal stílus. A szótárban is mellette lenne a helye. 

Mert a coastal a (nem trópusi) tengerparti lakberendezést jelenti. Eredetileg Hamptonsból származik, és a lényege a tengerpart anyagainak, hangulatának a megjelenítése. A stílusnak van egy egyszerűbb, természetközeli és neutrálisabb irányzata, de az eredeti coastal a nagy tereket és az elegáns bútorokat szereti. Elvégre a gazdag családok tengerparti nyaralóhelyének a lakberendezése. 

Milyen a coastal stílus?

Summerland színei

Mi a stílus fő eleme? Az óceán. Ezért színeiben, anyagaiban és formáiban is ide kapcsolódik. Szereti a világos, természetes fényeket. Főleg a kék árnyalatait használja, mely a tengerre és az égre asszociál, ezt szépen kiegészíti a homok színeivel, így a bézshez közeli tompa, meleg színekkel. Megjelenhet még a fehér és a korallszín. Nagyjából ezek a stílus fő színei, melyek egyértelműen visszaköszönnek a filmben.

img_0125_1.jpeg

A kék, a bézs és a fehér színek játéka. forrás: Netflix

A bútorok eklektikája

Bútorok tekintetében nincs komolyabb elvárás, mert a coastal stílus inkább a kiegészítőkkel, színekkel és anyagokkal szeret játszani. Esetleg annyi, hogy a tenger hullámaira emlékeztetve a merev, geometrikus formák helyett, lágy, íves bútorokat használ. Mivel a stílus erősen kapcsolódik a gazdagsághoz, ezért ezek lehetnek akár szép, kerekded art deco darabok is, mint Summerland esetében. Ez kifejezetten látszik az idilli családi kép hátteréül szolgáló enteriőrben. Emellett a rusztikusabb, de mégsem robusztus bútorok illenek jól egy ilyen stílusú enteriőrbe.

A kiegészítők

img_0126.jpeg

A stílus fontos elemei a kiegészítők. A legfontosabb elvárás feléjük, hogy a színskálához igazodva díszítsék a tengerparti luxusnyaralót, ezen kívül nincsenek szabályok. Így kerülnek Summerlandben például az óceán színeiben pompázó absztrakt képek a falra.

0520.jpg

 Richard Clifford Diebenkorn Interior with View of the Ocean c. képe díszíti a hálószoba falát a filmben

Kiegészítők tekintetében azonban egy coastal otthonból sem hiányozhatnak a tengerre utaló dekorelemek. Tengerészeti térkép a falon, kagylók, hálók, tengeri csillagok, távcső, vagy bármilyen más hajózási eszköz. Természetesen ezek a stíluselemek is megjelennek a tökéletes pár enteriőrjeiben.

img_0116.jpeg

Minták és anyagok

Minták és anyagok tekintetében a sok textil jellemző, főleg tengerre emlékeztető mintával, kék-fehér csíkokkal, vasmacskákkal, csillagokkal, hullámokkal. Valamint a természetes anyagok: tengeri fű, nád, fa, rattan, len. A fa ideális esetben a burkolatokban is visszaköszön. 

Summerlandben minden helyiség tökéletesen hozza azt, amit a stílustól elvárunk. A konyhában például a rusztikus bútor mellett megjelenik a természetes anyagú roló, mely egyértelművé teszi a szemlélődő számára, hogy egy tengerparti otthonban játszódik a film. Emellett pedig a korall színű fal is kapcsolódik a stílus hangsúlyos elemeihez.

pc.jpg

 img_0113.jpeg

Üzenet

Ha pedig már a korallszínről beszélünk, akkor nem mehetünk el Greer dolgozószobája mellett. Ennek a helyiségnek láthatóan feminim jelleget szerettek volna adni a tervezők. Férje sötét, fa bútorokkal berendezett dolgozószobájával szemben a bestseller író hófehér, rusztikus bútorokkal körülvéve alkot. A korall és a kék sötétebb, mélyebb árnyalatainak alkalmazása merész húzás, hiszen a stílusra nem jellemzőek a karakteres színek, ezekkel az árnyalatokkal a tervezők már a stílus határait súrolják. Tudatosan. Hiszen a szereplők lelke sem annyira tökéletes pasztellárnyalatú, mint a nappali tapétája.img_0130_1.jpeg

 A tökéletes pár története szépen, lassan bontakozik ki. A sorozat élvezhetőségéhez sokat tesz hozzá a látványos helyszín: a gyönyörű tájak, a  tengerpart. És persze az enteriőrök, mert a berendezett otthon is sok üzenetet hordoz. A földrajzi elhelyezkedésről, a család történetéről, társadalmi helyzetéről, sőt, a tulajdonosairól is.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr5918705350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása