Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

Az art deco lakberendezési stílus- elegancia modern köntösben

2024. október 07. - Dealunea

Pezsgő, swing, pompa, szipka végén hamvadó cigaretta és bubifrizura, ez az art deco világa.

Art Deco Vector Art, Icons, and Graphics for Free Download

Az art deco hallatán képzeletben máris  a 20-as és 30-as évek charlestonnal és tollas fejpánttal fémjelzett, bohém világában érezzük magunkat.

Könnyed elegancia, légies vonalak, lágyság jellemzi az art deco díványt, melyen végignyúlva kortyolgatjuk gyöngyöző italunkat, miközben a lakkozott háttámla lágy görbéit simogatja ujjunk, és arra gondolunk, örökre elmerülnénk ebben a felhőtlen pillanatban.

Azonban a zamatos pezsgő kóstolgatása közben érdemes elmerengeni azon, hogy mit is üzen az art deco.

A stílus az első világháború után született, általában 1920-1940 közöttre datáljuk. A század első két évtizedének irányzatai azonban hatottak rá, a stílus pedig a tengerentúlon még a második világháború után is virágzott egy darabig, tehát a korszakhatárok összemosódnak.

Az art deco a 20. század első felének egyvelege és esszenciája. Egy újat teremtő korszak szellemiségének méltó tükre.

 

Az art deco az örök polgár stílusa

Az art deco formabontó és modern. Az általa összefogott művészeti irányzatok közös jellemzője, hogy a modern világ problémáira koncentrálnak. Modern kérdésekre keresnek modern válaszokat.

Az art deco egy eklektikus stílus, melynek elemei a  század elejének irányzatai, mint a  kubizmus, bauhaus, még hatott rá elődje, a szecesszió is, valamint a konstruktivizmus, avantgárd, futurizmus.


 

Formavilágát az elegancia igénye mellett a funkcionalitás és a praktikum határozza meg. Az art deco iparművészet termékei a történelemben először engedték el a felesleges díszítést, tért engedve a használhatóságnak és a tiszta formáknak.

Az art deco a modern világ dicsérete. Tisztelgés az ipari kor előtt. Az art deco reprezentatív  bútorai már alkalmasak az tömeggyártásra, egyszerű formaviláguk főhajtás az ipari formatervezés és a modernizmus előtt.

A L’exposition international des Arts Dekoratifs et Industriels Modernes elnevezési iparművészeti kiállítással született meg. Évekkel később kezdték el az irányzatot art deconak nevezni a kiállítás nyomán. Az art deco különböző művészeti irányzatokat és ágakat összefogó divatirányzat volt.

Az art deco a modern világ ígéretét jelentette abban a korban, amikor a legnagyobb szükség volt rá. Mivel sokszínű és eklektikus, szellemesen komoly, és okosan könnyed, friss, mégis klasszikus és elegáns, ezért tökéletes megtestesítője a modern polgárnak.

Ez a stílus tehát az ő szimbólumuk. Azoké, akik már nem a privilégiumokban, hanem a teremtésben hisznek.

Ahogy időtálló a klasszikus polgár, úgy időtálló az ő stílusa, a sikkes, mégis racionális art deco.

 

Art deco a kortárs otthonban

Az art deco pont az ipari formatervezés, az egyszerű formavilág és a túldíszítettség hiánya miatt alkalmas arra, hogy megtestesítse otthonunkban a polgári életérzést. Ha lakásunkat kizárólag ebben a stílusban rendezzük be, a funkcionalitás feláldozása nélkül teremtünk elegáns otthont.

 

Azonban pont az egyszerű formavilágnak, valamint magának az art deco eklektikus mivoltjának köszönhetően lehet nagyon jól kombinálni egy modern, kortárs térben is.

 

Az art deco színei, mintái, tapétái

Pasztell színek jellemzik az eredeti stílust, ha a háttérről beszélünk. Tehát visszafogott és lágy, meleg, semleges színeket érdemes választanunk egy ilyen hangulatú enteriőrbe.

 

Pont azért, mert az art deco textiljei, bútorai már fényesek, élénk színek és minták jellemzik. Mivel a kubizmus is a bauhaus is hatott az art deco lakberendezésre, ezért a geometrikus minták jelen vannak a kiegészítőkben és a textilekben.

A klasszikus art deco a turizmus megjelenésével, az utazó polgár eszményével egyidőben született, ezért egzotikum is jellemzi. Azték, inka,  egyiptomi motívumok is megjelentek az utazásai során inspirálódott modern polgár otthonában.

A kortárs lakberendezésre jellemző, hogy egy-egy stílus reneszánszát annak újragondolásával teremti meg. Kihangsúlyoz bizonyos elemeket, eltolja a súlypontokat, újraértelmez színt, formát, motívumot. Gondoljunk csak a neobarokk átformált színvilágára és modernizált üzenetére. Ugyanez történik a kortársiasított art decoval is.

 

Így jelent meg az egzotikum például  harsány, dzsungel mintás tapéta formájában. Szerencsére az art deco bútorainak vonalvezetése harmonizál egy ilyen tapétával is, azonban a bútorok textiljét tekintve visszafogott döntést kell hoznunk egy ilyen enteriőr esetében.

Az art deco bútorai

Lágy ívek jellemzik az art deco bútorainak világát. Megjelenik ugyan a négyzetes forma is, de nem robusztusan, sőt, olykor kellemes ívet is kap. Pont a bútorok formájában jelenlévő elegáns és kellemes lágyság miatt férnek el az art deco elemei szinte bármilyen enteriőrben.

Ha van ízlésünk és fantáziánk, az art decoval magas színtű vizuális élményt érhetünk el. Mert ezek az ívek és formák, megfelelő közegben kibontakozva megteremtik az igazi eleganciát, könnyed kecsességet, és bájt hoznak bármilyen otthonba.

Az art deco ülőbútorainak jellegzetes stílusjegyei és variálható textiljei szinte korlátlanná teszik a lehetőségeinket.

 

Az art deco és az anyagok

Az art deco a polgári reprezentativitás stílusa is. Kommunikál. Mint régen, úgy ma is meg kell mutatnia tulajdonosának kifinomult ízlését, az általa létrehozott világ eleganciáját. A gyakorlatiasan gondolkodó, teremtő elmében rejlő kifinomultságot.

Ezért az art deco reprezentatív anyagokat választ. Selymet, bársonyt, bőrt, krómot, üveget, kristályt. Ébenfa bútort.

Napjainkban azonban a kevesebb néha több, egy kiválasztott, bőséget és pompát szimbolizáló anyag a semlegesebb térben nagyobb figyelmet és hangsúlyt kap. Hiszen az art deco elsősorban az egyszerűséget szeretné kommunikálni, ellenezve a túldíszítettséget.

 

Az art deco tehát az a stílus, melynek hangsúlyos jelenléte komplex üzenetet kommunikál otthonunkról és rólunk. Könnyed elegancia jellemzi ugyan, de önmagában nem a fiatalos és friss lendületet vagy a játékosságot, inkább gazdája kifinomult ízlését és örökérvényű világképét közvetíti.

Azonban játékosan színes, esetleg minimalista térben már formálhatjuk üzenetét, de az art deco bútor minden környezetben közvetíti önmaga finomságát és büszkeségét.

Most, hogy tettünk egy utazást a század első felének varázslatos világába, eljött az idő, hogy finom eleganciával belekortyoljunk pezsgőnkbe. Mert mindenkiben lakozik  elegancia és a kecsesség. És mindenkiben lakozik egykis art deco.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr8118703090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása