Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

A dán hygge stílus: lakberendezés és életfilozófia

2024. október 07. - Dealunea

Mi a hygge? A válasz bonyolult és egyszerű. A kandallóban pattogó tűz. A forró kávé illata. Selymesen puha papucs a lábon. A hygge a sült gesztenye, a hygge egy pohár vörösbor. Nevetéstől hangos társaság. Egy hópehely az ablak sarkában. Egy jó könyv

A hygge, azaz hügge, hügga egy életfilozófiát jelent, amely Dániából indult ki. Jelentése egyszerűen meghittség, boldogság, kényelem, ezekkel a szavakkal lehet körülírni.

A skandinávok a zord télnek köszönhetően kicsit zárkózottabb életet élnek, visszavonulnak otthonaikba. Ez azonban nem egyenlő a magánnyal. A társas kapcsolataik fő helyszíne az otthon, amelyet a lehető legkomfortosabban rendeznek be, és ahol színes, vidám társasági élet zajlik. Éttermek, bárok, kávézók helyett ezen a terepen élik meg a közös élményeket. Olykor gyertyafény és meleg tea mellett, néha közös süteménysütéssel, esetleg jó film vagy zenehallgatás. A hygge egyszerre jelenti az otthont és a melegséget, és a meghitt, barátokkal, családdal töltött estéket. Egyszerre festi le a társas kapcsolatok típusát: szűkebb, összetartóbb baráti társaságok, összekapaszkodó család, sok vidámsággal a zord tél ellen, és a dánok boldogságról alkotott képét, mely a meghittséggel, békével kapcsolódik össze.

A hygge az, amire mindannyian vágyunk. Amikor kint a hűvös őszi eső, vagy a téli havazás elől otthonunkba menekülve az ablakon lecsapódó párát figyelve kortyolgatjuk narancsos-fahéjas teánkat, vagy akár egy késő nyári éjszakán a teraszon nézzük a csillaghullást, őszi estén meleg takaróba burkolózva isszuk a forraltbort egy kávézó teraszán, figyelve a macskaköveken megcsillanó holdfényt. Egy meleg ital, egy meleg beszélgetés, álomba illő díszlettel. Amely nem csillog, nem modern, nem antik. Kristálycsillár helyett gyertyafény. Otthon. Hygge.

Hygge a lakberendezésben

 

A hygge stílus alapvetően kiegészítők összessége, hiszen inkább életérzés, mint lakberendezési stílus. Azonban a keretek a skandináv stílus alapjegyeivel azonosak, hiszen alap közege a természetes, letisztult skandináv jellegű otthon: sok fa, natur közeg, fény, minimalizmus, és barátságos kiegészítők.

Otthonos lakás, skandináv stílussal, modern formákkal, és hygge hangulattal

Világítás

A skandináv térség otthonaiban nagyon fontos szerepet kap a fény. Ezért is jellemzőek a nagy ablakok, a kevés függöny, a sok-sok lámpa. A fénnyel nagyon jól alakíthatjuk otthonunk hangulatát, így a hygge stílushoz is erősen kapcsolódik a fény. A hangulatos hygge otthon egyik legfontosabb, legszimbolikusabb tárgya a gyertya, mécses. Hiszen meleg fényükkel a legjobb eszközei a hangulatteremtésnek. Legyen az egy meghitt zenehallgatós bekuckózós este, baráti vacsora, vagy romantikus közös este, a gyertyáknak is szerephez kell jutniuk.

Azonban a hygge nem csak a természetes világításra, mécsesre és pattogó kandallóra fókuszál. Az elektromos világítással is lehet, sőt, kell játszani. Az egyik legfontosabb lakberendezési szabály, miszerint egy-egy helyiség funkcionalitásához és minél otthonosabb megjelenéséhez elengedhetetlen a több blokkból álló világítás. Azaz nem csak a központi mennyezeti lámpának van fontos szerepe, néhány spot vagy fali lámpa, állólámpa, esetleg fényfűzér kapjon még szerepet otthonunkban, hogy mindig azt és annyi lámpát használjunk, amelyikre és amennyire épp szükségünk van. Minden egyes lámpa, minden kombináció más-más hangulatot ad otthonunknak. Éljünk vele!

A hygge stílus textiljei

Takaró, takaró, takaró! A hygge életérzés egyik legfontosabb pontja a meghittség, a kényelem érzése. Egy ilyen otthon feltétele pedig a sok meleg, puha takaró, a díszpárnák, szőnyegek, egyszóval a textilek. A puha anyagok, takarók a legtermészetesebb, legletisztultabb térbe is belelehelik az otthon melegét. Feltöltik élettel és melegséggel.

Textilek, díszpárnák, melegség

A textileknek tehát fontos dekorációs szerepük van. Ezért minél több, minél világosabb, minél színesebb és minél puhább szőnyeggel, párnával kell élettel telivé varázsolnunk a tökéletes és hamisítatlan hygge otthont.

Választhatunk semleges színeket, fehéret, szürkét, sápadt türkizt. De élénkebb és melegebb színnel is feltölthetjük otthonunkat, ha a kiegészítőkről van szó, rózsaszín-mályva, meleget sugárzó piros. Azonban a semleges és természetes színek mellé választott élénkebb, élettelibb színekből se válasszunk sokat, egyetlen egy kiegészítő szín elég. Nem cél a tarkaság. A vidámságra vágyunk ugyan, de a harmóniára és a természetességre is.

Növények

Mind az otthonos hangulathoz, mind a természetességhez egyaránt kapcsoldónak a növények. Így aztán a hygge stílus egyik alapelemének is tekinthetjük őket. Mindegy, hogy kúszik, szúr, virágzik, vagy kacskaringós kanyarral omlik alá polcunk tetejéről, mindegy, hogy cserje, örökzöld vagy kaktusz, esetleg szobapáfrány.

A konyhaszekrény tetején, a fürdőszoba polcán, ránk mosolyog az ablapárkányról, ott díszeleg a dohányzóasztalon. Legyen hát dzsungel az otthonunkból, vegyünk minél több virágot! Jobb lesz a kedvünk, otthonunk pedig életet sugároz majd.



A hygge tehát a skandináv stílus világának egy hangulatbeli kiteljesülése, egy életérzés az otthonról, nevetésről. Mindannyian megteremthetjük magunknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr9718703008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása