Konyhaberendezés stílusosan? Vajon mennyire számít a praktikum? Mi a fontosabb, a konyhai ergonómia, vagy a konyhabútor trendek? Mekkora kihívás egy kis konyha berendezése? Ebből a bejegyzésből minden kiderül, amit csak a konyháról tudni kell!
A konyha az otthon lelke, szokták mondani. Már az ókori görög és római mitológiában megjelenő, a családi tűzhely őrzőjeként aposztrofált istennők is mutatják a család, és a közös családi tér kapcsolatát. De a magyar népi életben is hasonló jelentéstartalmakat kötöttek a konyhához, megfűszerezve néhány babonával, egy kis spiritualitással.
Mindez nem véletlen, a konyhához kötött népszokások, kulturális minták kiválóan szemléltetik fontosságát. Attól függetlenül, hogy egy rejtett kis zugba, vagy amerikaikonyhás nappaliba helyeztük el, a konyha fontos szerepet tölt be mindennapjainkban.
Mert hiszen van, aki első önálló otthonában csak a mikrós popcorn készítésére használja a konyhát, de a sokadik mirelitpizza után végül mindenki szintet lép. Egy idő után a barátokkal vagy a párunkkal közös főzések ideje is elérkezik. Az első suta próbálkozások után pedig már csak pár lépés a karácsonyi halászlé és a bejgli. – Felnőttünk.
A rongyosra olvasott Hortváth Ilona szakácskönyv és Julia Child tippek után blogok és vlogok tanítanak meg zsonglőr módjára vágni julienne-re a répát, a félig átsült steaket pedig olyan rutinnal készítjük, mint annak idején a mirelitpizzát. Miért? Mert jó főzni, ha van kivel és van kinek. Ezért a konyha az otthon lelke. Egy barátokkal közös borozgatós főzőcskézés, vagy vasárnapi családi ebéd, boldog, maszatos mosolyokkal…
Egy kis konyhai ergonómia
Mi történik, ha végre rendelkezésünkre áll a gyönyörű álomkonyha, a legtökéletesebben harmonizáló falipanel és konyhabútor, mely stílusban egy lakberendezési magazin címlapjára emlékeztet, a szépen beépített lámpákkal, a legmodernebb konyhagépekkel, a konyha, amiről mindig is álmodtunk. El is kezdjük a sütést, főzést, de már az első tojás feltörésekor érezzük, hogy valami nem stimmel. Majd a többi étel készítésekor, ahogy telik az idő, egyre jobban érezzük, hogy nem jó ez így. De mi? Ez a konyha gyönyörű, jól felszerelt, egy megvalósult álom, de nem jó benne főzni. Mi lehet a titok?
A konyhai ergonómia!
A konyhatervezés lelkének tartják a konyhai ergonómiát, az 1940-es évek óta uralja a konyha berendezésének szabályait. Egyszerű oka van, ezzel az elvvel lehet praktikussá és használhatóvá tenni a konyhát. A konyhai ergonómia alapja az “arany háromszög”- “kitchen work triangle”, mely egyszerűen azt jelenti, hogy a főzési folyamat szakaszaihoz alkalmazkodva egy háromszöget alkotva rendezzük el a konyhánkat.
Az előkészítés helye a hűtő, ahonnan, ha van rá lehetőség, egy üres pultra pakolunk ki. De nem is ez a lényeg, hanem a következő fázis, az alapanyag elmosása, a főzővíz engedése: a mosogató, melyet maga a tűzhely követ. Tehát fontos, hogy ezek a helyszínek – a különböző munkafázisok helyei- egy háromszöget alkossanak. A háromszög szárai pedig 1,5-2,5 m közöttiek legyenek. Az így képzet útvonalak pedig átjárhatóak legyenek a főzés során. Így a legpraktikusabb főzni, mert nem teszünk felesleges mozdulatokat, köröket, hiszen elég saját tengelyünk körül megfordulni. Ugye milyen praktikus?
A különböző elrendezésű konyháknál eltérően valósul meg a konyhai aranyháromszög vagy munkaháromszög. A következő ábrák 1-1 konyha elrendezésmód javasolt munka-háromszögét szemlélteti.
Az U-alakú konyha
Az U-alakú konyha kialakítása azoknak ajánlott, akiknek nagy tér áll rendelkezésükre. Persze azért arra is figyelni kell, hogy ne kelljen a konyha két vége között ugrabugrálnunk főzés közben. Miközben mossuk a zöldséget, a tűzhelyen kifut a tej, hatékonyságunk egyenesen arányos sebességünkkel, de a feleslegesen megtett távolság nem szerepel a képletben, pedig kihat a végeredményre.
Fontos, hogy akármilyen nagy helyünk van, nem érdemes eltérni a munkaháromszög szabályaitól, és főszereplőitől. Hiába van grillsütőnk, mikrónk, mosogatógépünk, a hűtő, mosogató és a főzőlap, tűzhely az aranyháromszög alapjai.
Egysoros konyha
Napjainkban az egysoros konyhák reneszánszát éljük. Ennek hátterében az amerikaikonyhás nappalik divatja áll. Nem véletlenül, hiszen így egyszerre válik közösségi térré a konyha és a nappali is, a konyhában tevékenykedőnek sem kell kiszakadni a társaságból A szülő főzés közben rálát a nappalit leromboló nappaliban leckét író gyerekseregre, vagy épp a polihisztor háziasszony flambírozás közben is ki tudja találni az aktuális activity feladványt.
Az egysoros konyha méreténél fogva nem feltétlenül kényszerít minket a háromszög betartására, itt inkább az a fontos, hogy a munkafolyamatok egymást követve, jobbról balra legyenek elrendezve.
De ha konyhaszigettel egészítjük ki a konyhánkat -valamennyire lezárva azt, a térérzetre gyakorolt különösebb negatív hatás nélkül- akkor azt is elérjük, hogy munka közben ne legyünk folyamatosan háttal a helyiségnek. Ebben az esetben szokás a háromszög valamelyik elemét elhelyezni a konyhaszigeten, de ez sem feltétlenül kötelező, hiszen a feldolgozásra lehetőséget adó előkészítőpultként is kiválóan funkcionál. Egyébként a plusz tárolási lehetőség is a konyhasziget mellett szól.
Kétsoros konyha
A kétsoros konyhát abban az esetben javasolják, ha legalább 240 cm helyünk van a két pult és a közöttük lévő hely szélességére, hiszen legalább 120 cm mozgástér kell a két konyharész között, az alsószekrények pedig általában 60 cm mélyek szoktak lenni.
Persze ennél a 240 cm-nél sokkal nagyobb helyet sem érdemes így kitöltenünk, ha nem szeretnénk, hogy a munkafrontok túl távolra essenek egymástól. A kétsoros konyha akkor ajánlott, ha nem a konyhában helyezzük el az étkezőt, amely így nyilvánvalóan útban lenne, ebben az esetben az egysoros variációnál célszerű maradnunk.
Előnye a kétsoros konyhának a praktikus helykihasználás, hiszen sok tárolóhelyet nyerünk így.
L-alakú konyha
Nagy népszerűségnek örvendenek az L-alakú konyhák. Szintén a nagy, nyitott terek konyhái szoktak lenni. Ebben az elrendezésben konyhasziget helyett a konyha merőleges irányba történő meghosszabbítása valósul meg. A kiugró pultrész szolgálhat térelválasztó gyanánt, de sok esetben egyszerűen a konyha bővítése a cél.
Az L-alakú konyha akkor javasolt, ha legalább 180:240 cm áll rendelkezésünkre, általában 1:2 vagy 1:1,5 arányban javasolják az elrendezést. Ha nagyméretű konyhát rendezünk be L-alakúra, akkor is oda kell figyelni a háromszög szárainak már említett távolságára.
Ha egy ilyen konyhában, esetleg egy U-alakú konyhában a sarokban helyezzük el a tűzhelyet, akkor sok tárolóhelyet veszíthetünk. Emellett érdemes odafigyelni bármilyen stílusú és elrendezésű konyha esetében a mosogató és a tűzhely távolságára, melynek balesetmegelőzés céljából érdemes legalább 40 cm-nek lennie.
Kicsi konyha berendezése
Íme néhány tipp konyhánk berendezésének megtervezéséhez:
- Ha kicsi a konyha, akkor minimalizáljunk. Ha nincs elég hely, felezzünk meg mindent amit lehet, és vigyük el a nem létfontosságú dolgokat.
- Létezik négyes helyett kettes főzőlap, nagy mosogató helyett kicsi, keskeny kivitelű kilenc terítékes vagy épp kompakt méretű félmagas edénymosógép.
- Gondolkodhatunk vízszintes helyett vertikálisan, sütő, mikró, mosogatógép elfér egymás alatt-felett.
- A keskeny helyiségekben jól jöhet, ha kihúzhatóak a szekrény polcai, ha a fűszertartók, főzéshez szükséges eszközök függesztve vannak és nem a munkapulton foglalnak helyet.
- Ha magasabbak vagyunk, bátran feljebb tehetjük a felső szekrényeket, emeljük meg a pultot.
- Csak azt helyezzük el a konyhában, aminek feltétlenül ott kell lennie. Az étkészletet, evőeszközöket, közel az étkezéshez megszokott helyhez, a nem romlandó főzéshez szükséges kellékeket egy konyhához közeli kamrába-szekrénybe, de jó ha van benne hely a ritkán használt konyhagépeknek is. Ezzel már nagyságrendileg tudjuk mennyi dolgot kell belogisztikáznunk és körülbelül mennyi helyünk van.
A stílus
A konyha stílusának harmonizálnia kell a lakáséval, a belső terek összhangja fontos egy igazán sikkes és igényes otthonban.
Stílusok konyhái
A loft lakások konyháiban ezáltal érdemes iparra asszociáló burkolatot választani, nagy divat a műkő, a beton, de kontrasztként választhatunk valamilyen színes vagy lágy hatású színű csempét is, mondjuk falipanelnek. Fontos szabály a csövek, vezetékek tudatos szabadon hagyása, akár hangsúlyozása.
A lofttal ellentétben a minimal és a szintén az eleganciára törekvő modern lakberendezési stílus arra törekszik, hogy mindent elrejtsen. A magasfényű, fekete-fehér bútorok, esetleg a legújabb hullámhoz igazodó matt fekete és fa kombinációjú zárt szekrények még a fogantyút sem engedik láttatni. Ez a stílus nagyon szereti a sok, ötletes rejtett tárolást.
A skandináv konyhák a fa és a fehér színek mellett élénk és színes kiegészítőkkel válnak otthonossá. A bútor lehet szögletes, modern, vagy rusztikus faragott fa, a lényeg a természetesség, és a fény. Nagy divat a nyitott polcok alkalmazása ebben a stílusban, akár fa falipanellel kombinálva.
A vintage stílus a felújított és újragondolt bútorokat pártolja. A kopottas hatású festett fa, a nagyi régi krendence újragondolva, mellé valami elegáns anyag, egy kis csipke, retró hatású, különálló, soha nem beépített elektromos eszközök.
A klasszikus konyha bútora általában fogantyús fa, szögletes, egyszerű vonalakkal, némi faragással. Ez a stílus soha nem megy ki a divatból. Azonban modern környezetben újragondolva, kiegészítve eklektikus térben is jól mutat időtállósága.
Az eklektikus konyhák szabálya, pedig mint magáé az eklektikáé: a harmónia, játék a formákkal és a színekkel, az előre kitalált koncepció mentén megvalósított tudatosság. Lehet magasfényű modern fekete konyhabútorunk, barokkos hatású kiegészítőkkel, mint a neobarokk stílusnál. De lehet a színekkel harmóniát termető világos konyhánk, ahol a pasztell és fehér térben olvadnak össze a modern és az antik vonalak.