Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

BÚÉK

Otthonok a képernyőről

2024. október 07. - Dealunea

 

A BÚÉK című vígjáték sok hírességet vonultat fel. Bata Évát, Szávai Viktóriát, Törőcsik Franciskát, valamint Elek Pétert, Hevér Gábort, Lengyel Tamást, Mészáros Bélát, és a “dugattyús házat.

3b01664cb2ab46c21a4f782e10650433.jpeg

Ugyanis már az első jelenetek alkalmával leleplezik a helyszínt, a lépcsőházáról híres elegáns budai bérházat, a dugattyús házat. Nevét a lift érdekes és látványos kialakításáról kapta az 1937-ben Hofstätter Béla és Domány Ferenc által tervezett épület, mely a Weiss Manfréd vállalat bérháza volt eredetileg. A Rózsadomb aljában, a Margit körút mellett fekvő épület ikonikus szimbóluma a századközepi modern stílus eleganciájának, vagy a tágabb értelemben vett Bauhausnak, mely idén a Budapest 100 rendezvénysorozat és mozgalom egyik helyszíne, ma Bauhaus évnek köszönhetően került be a repertoárba.

Talán nem véletlen, hogy ennyire aktuális helyszínt választottak a készítők a 2018 végén bemutatott filmnek. Mindenesetre megalapozza a film hangulatát. Egy ilyen patinás épület láttán már nem butuska vígjátékra számít a néző.

 

Margit körút 15-17. [Dugattyús-ház] - Budapest100

A kép forrása: Budapest100

A film sztorija üdítően szórakoztató, a kabarészerű félreértések és együgyű poénok helyett egy izgalmas és drámai szilveszteri történet bontakozik ki előttünk. A film tulajdonképpen azzal szembesíti a nézőt, hogy a látszat mögött mindenkinek vannak titkai, és semmi sem az, aminek látszik. Előre figyelmeztetek mindenkit: mostantól mielőtt házibuliba megy, tegye ki otthon a telefonját!

A lakás- polgári elegancia modern lendülettel

A klasszikus vagy polgári lakberendezési stílusra utaló pasztell színek uralják a polgári hangulatú lakást. A folyosó fehér alapon a rózsaszín árnyalataiban játszó geometrikus tapétája a nappaliban is folytatódik, ahol azonban a többi fal már halványszürke. A halvány színekkel elegáns kontrasztot alkotva jelennek meg a sötétbarna fa bútorok. A belső térelválasztók üvegezett tolóajtók és belső ablakok formájában engedik át a fényt a helyiségek között. Némelyik sötétbarna fa, míg a fehér ablakkerettel harmonizáló, azzal azonos stílusút és elosztásút is találunk, mert ilyen jellegű az, amely a konyhát különíti el az ebédlőtől.

BÚÉK | Filmek | Uránia Nemzeti Filmszínház

Egy kis skandináv jelleg 

A szobában körbenézve letisztultan elegáns otthont látunk, modern elemekkel, de alapvetően klasszikus stílust, polgári otthont sugallva. Ehhez a modern letisztultsághoz a skandináv stílustól kölcsönzött jegyek járulnak hozzá: Az ablakok egy részén függöny helyett csak egyszerű rolót látunk, az ebédlő sötét tikfa vagy cseresznyefa étkezőbútora is a skandináv designhoz kapcsolódik – színe azonban az elegáns, polgári jelleget erősíti– végül a nappaliban is helyet foglal egy acélkék skandináv fotel.

A nappali egy térben van a tágas ebédlővel, mely nagy ablakaival egy külön blokkot képez. Az ebédlő csupasz ablakai és a skandinávra hajazó minimalizmusa már sem a konyhát, sem a nappalit nem jellemzi, azonban az ebédlő esetében indokolt, hiszen így jobban érvényesül félköríves formája, melyet a nagy ablakok hangsúlyoznak ki.

BUEK werk 5

intercom

A konyha 

A modern kialakítású, vidám konyha az előszoba folyosójáról is megközelíthető. Nyitott felsőpolcai nagyon jól harmonizálnak a három különböző színű előlapból kialakított fiókkokkal és szekrényajtókkal. A szürkéskék árnyalataival és a fehérrel játszó konyhabútort a fal mályva festése csak tovább hangsúlyozza. A mályva szín az előszoba, míg a fehér falipanel már az ebédlőhöz színvilágához igazodik.

A nappali

A nappali tudatosan otthonosabb és elegánsabb az egyszerű, nappal valószínűleg fényárban úszó ebédlőnél. Itt már láthatunk fényáteresztő és dekorfüggönyt az ablakokban, élesen jelezve a két helyiség határát, illetve szőnyeg is megjelenik. A félköríves kanapé otthonos hangulatot kelt, a hozzá formailag illeszkedő kerek dohányzóasztallal pedig tökéletes egységet alkot. A falon képek, art-deco lámpák az ablakokban, a sok apró kiegészítő már egy klasszikus pesti (budai) polgárlakás érzetét kelti.

A lámpák stílusa egyébként az egész lakásban erősíti a klasszikus jelleget, stílusuk korban harmonizál a ház stílusával, mely itt, a lakáson belül az ablakok megjelenésén, elosztásán keresztül köszön vissza.

A modern divatú, de ívelt bútorok, kerek formák, és az art deco hatású lámpák, illetve a fa bútorok sötét árnyalata észrevétlenül hozza el a klasszikus hangulatot az egyébként divatos lakásba. Így sugallja az egyszerre a tradíciót, utalva a ház polgári stílusára, és a friss, fiatalos lendü

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr2318703060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása