Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

Hűvös elegancia: a modern stílus a lakberendezésben

2024. október 15. - Dealunea

A modern lakberendezési stílus, a meleg színek, és a magasfényű bútorok eleganciája. Egy csepp fény, visszafogott színek, kiszámíthatóan szögletes idill. Azok a maximalisták választják ezt a stílusirányzatot, akik egyszerre vágynak lágy színekre, puhaságra, kellemesen simogató otthonra, és a modernizmus letisztult, egyszerű és karakán formáira.

A modern stílus jellemzői

A modern stílus legfontosabb jellemzője a díszítés, főleg a felesleges, funkciótlan dekoráció hiánya. Esztétikai célja a térrel és a formák harmóniájával való játék. Ehhez kiváló eszköz a fény is, ezért  különböző helyeken lévő különböző fényű megvilágítással tudatosan manipulálja a teret, és éri el a kívánt hatást.

Ez sem véletlen, hiszen a megvilágítással, fény és árnyék játékával is a formákat akarja hangsúlyozni, így használva fel keretül a tágas teret, melyben berendezte az enteriőrt. Mert a modern stílusban berendezett helyiség komplex látványa adja át a kívánt esztétikai hatást.

A modern stílusú otthon színei

Meleg színek, fa, tejeskávé, barna, bézs. Esetleg a minimalizmusra hajazó fekete és fehér. Anyagai a fém, kő, fa. A fém króm, arany, esetleg ezüst. Elegánsan, de egyszerűen jelenik meg. Tudatosan és következetesen. Az aranyat, vagy egy jól kiválasztott harsányabb színű kiegészítőt ugyanarra a célra használja fel, mint a fényt: kontrasztot teremteni, formát kiemelni, az enteriőr egységes egyszerűségét hangsúlyozni, annak szemvillanásnyi megtörésével.

A modern stílus formái és bútorai

A bauhaus világának bútorai, a modern és letisztult egyszerűség utat tört magának a modern lakberendezés filozófiájában is. Sőt, a funkcionalitás központi eleme a modern lakberendezési stílusnak.

Éppen ezért semmilyen dekorációs elemet, vázát, díszt nem hagy szem előtt, sőt, ez a filozófia olyan messzire megy, hogy a mindennapi élet használati tárgyait is elrejti szem elől. Ruhát, háztartási gépet, könyvespolcot. Mindent okosan és átgondoltan beépített tárolóhelyen tartunk. A modern lakberendezési stílus a rejtett fiókok, beépített konyhák, mindent titkot megőrző tolóajtók univerzuma. Mindent a funkcióért, mindent az egyszerű, átlátható enteriőrért. A modern lakberendezési stílus így tehát nem feltétlenül otthonos, sokszor rideg. Ridegségét földig érő szép esésű függönyökkel, az egysíkú és visszafogott színvilágot kellemesen megtörő meleg vagy feltűnő színű textilekkel, szőnyegekkel lágyíthatjuk. Erre szolgál anyagban és színben a fa használata is.  Tehát a modern lakberendezési stílus a nagy, összenyitott és átlátható térben tökéletesen megkomponált, egyenes design bútorokat használ.

A modern lakberendezési stílus az elegáns modern ember stílusa. Nem az önmegvalósításért küzdő bohém művészlélek, vagy épp a hűvös minimalista kontrasztok megtestesítője lakja a modern stílusú lakást. Helyette a kedves fények, tompa, de elegáns meleg színek, átlátható tér, prémium minőségű bútorokkal és textilekkel, mely egyszerre sugallja a sallangmentes nagyvonalú eleganciát, és a kényelmes melegséget. 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr918703594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása