Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

The big bang theory lakás

Otthonok a képernyőről

2024. október 07. - Dealunea

bbt_banner_900x200_02-_v167238390_2_1.jpg

 

A Caltech szórakoztató fizikusai, Sheldon Cooper és Leonard Hofstadter korunk egyik legismertebb párosa. A két lakótárs Pasadenában éli nem tipikus agglegényéletét, nem tipikus agglegénylakásban. Nem házibuliktól zajos legénylakás életük színhelye, és a társasház liftjének leszakadása sem egy görbe éjszaka eredménye. A két kocka tudós a képregények és szerepjátékok rabja, szeretnek X-boxozni, és kívülről fújják a Star Trek összes részét. Leonard a szomszédban lakó Pennyt, Sheldon pedig a vonatokat imádja már-már beteges rajongással.

A geek-otthon

Vajon milyennek képzeljük el egy tudós lakását? Na és kettőét?
Sok-sok könyvvel, oké, de azon kívül? Például ha két fizikusról van szó, az ember futurisztikus otthonra, esetleg egy nem túl fantáziadús, praktikum uralta világra asszociál. Szerencsére a sorozat készítői ennél sokkal otthonosabb és szerethetőbb lakást rendeztek be a két különc főszereplőnek.

Amint belépünk a saját címerrel, zászlóval és törvényekkel rendelkező kockabirodalomba, rögtön a kis univerzum közepén találjuk magunkat.

Minden átmenet nélkül lépünk be a két geek privát életterébe. Ugyanis a tudósok lakásának elrendezése igencsak modern. Nagy, egybenyitott tér jellemzi. Nincs előszoba. A nappali, a konyha, a dolgozószoba mind mind egy térben. Ebédlő pedig nincsen. Erre a célra ott a kanapé és a dohányzóasztal.

Big Bang Theory' series finale: What the CBS hit says about quality TV (and  ourselves)

Ahogy végigpásztázzuk a szoba berendezését, az a benyomásunk támad, mintha egy tanár vagy egy könyvtáros otthonában lennénk. Nem véletlenül. A tervezők futurista geekek helyett az értelmiségi egyetemi tanárhoz kapcsolódó asszociációkat választották az enteriőr kialakításánál, mindkét szerep rávetíthető a két tudós karakterére, azonban a klasszikusabb stílusú lakásban sokkal több lehetőség rejlik hosszútávon.

A lakás kellemes érzéseket kelt bennünk, mert otthonos meleg színek jellemzik, a fal halványsárga, melyet a színben harmonizáló sötétbarna és faszínű bútorok jól egészítenek ki.

Tér, színek és bútorok

Természetesen nem lehetnek túl egységesek és megtervezettek a színek és a bútorok, hiszen két tudós  véletlenszerűen összegyűjtött bútorairól beszélünk, ezt mindenképpen sugallnia kell az enteriőrnek.

Ezért van például három különböző színű és stílusú könyvespolca a két tudósnak. A világos faszínű uralja a legjobban a teret, mert központi helyen van, a legtöbb jelenetnek ez a polc a háttere, mivel pont  a kanapé mögött helyezkedik el. Tőle jobbra, az ablak mellett áll a sötétbarna könyvespolc, melyre klasszikusabb vonalvezetés a jellemző, szemben a kicsit modernebb társával. A bejárati ajtó melletti szürke könyvespolc a legvéletlenszerűbb, stílusában és színében is a legkevésbé ideillő.

A karakteresebb barna színű könyvespolc mellett a barna bőrkanapé, és az ablaknál lévő íróasztal hivatott a szoba világos színeinek kompenzálására, a sötétebb bútorok karakteresebbé teszik a helyiséget, a lakás masculinná válik.

Ugyanebből a célból egészíti ki a meleg színeket a sötétkék szőnyeg, mely a mintás perzsaszőnyeg alatt található, és a szintén sötétkék függöny.

Ezt az egységes színvilágot fűszerezi a sok színes könyv és apró kacat, melyek a két főszereplő infantilis énjére utalnak, és vidámmá teszik a szobát.

Kiegészítők

Ha részletesen nézzük végig a kiegészítőket, apróbb ottfelejtett tárgyakat, a dinoszaurusszal, akciófigurákkal, darts táblával, a polc tetején fizikai kísérletekhez szükséges eszközökkel, az elmaradhatatlan tervezőtáblával, akkor egyszerre érezzük magunkat egy kísérleti fizikalaborban és egy 5 éves kisfiú szobájában. Vagy egy öt éves kisfiú laboratóriumában.

A számítógépasztalok központi helyen vannak, nem elvonulásra lehetőséget adó dolgozósarok a munka színtere, pedig a teret tekintve erre is lett volna a lehetőség. Ez a döntés valahol a computer, és a munka, mint olyan, közösségi funkcióját is jelzi, nagyon találóan, mert a két főhős mindennapi életében tényleg nem számít privát szférának a munka, hiszen életük minden területén jelen van.

 

Kedvenc tárgyak

Természetesen a legérdekesebb kiegészítők külön említést érdemelnek. Mik a kedvenc tárgyaink Sheldon és Leonard lakásában?

Az egyik a könyvtári katalógusszekrény, ami annyira nem illik egy lakótérbe, hogy szinte már bántja a szemünket, de a két különc tudósnál ugyanúgy legitim a jelenléte, mint Smeagolnak, Supermennek, vagy az óriási  DNS spirál modellnek. Kedvenc még a fürdőszobájukat tökéletesen testreszabó periódusosrendszeres zuhanyfüggöny, na és persze a szívünknek oly kedves Rubik-kocka.

How “The Big Bang Theory” Normalized Nerd Culture | The New Yorker

De a bohó és furcsa tárgyak ellenére, vagyis  pontosan miattuk irigyeljük teljes szívből kedvenc tudósaink kocka-mennyország otthonát.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr2118703016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása