Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

A contemporary lakberendezési irányzat

2024. október 07. - Dealunea

r-architecture-wddfbanbhl8-unsplash_1.jpgMilyen a kortárs lakberendezés? Ennek a lakberendezési stílusnak a jelszava: Művészet. Mit kell tudni a stílusjegyekről? Nézzük!

Pontosan milyen a contemporary, azaz kortás lakberendezési stílus?

 

Hogy néz ki a művészetekre, az önkifejezésre, és a modern trendekre érzékeny ember otthona? Milyen anyagokat és formákat használ fel? Lakberendezés, mint önmegvalósítás? Igen! Ilyen a kortárs lakberendezési stílus. A modern bohémek otthona. Ahol nincsenek határok.

arts-and-crafts-books-design-704988-1024x681.jpg

A modern lakberendezési stílus. Stílusok. Nem, inkább trendek…

Nehéz útvesztő ez, mindig a legnaprakészebben megítélni a jelent, megragadni a kezünkből kifolyó állandó változást. De pont ez a szépsége. Napjaink modern lakberendezésének, irányzatainak megismerése izgalmas kaland. Egy ilyen otthon berendezése szintén.

Kiváló tükre napjaink útkereső emberének, a múlt tisztaformájú elemeit ötvözi a kortárs szabadsággal, meghökkentő helyen bukkannak fel meghökkentő elemek. Vagy épp ezzel ellentétesen nyilvánul meg, hiszen a letisztult és átlátható tér hűvös eleganciája olykor nem tűr semmilyen kompromisszumot.

A modern lakberendezési stílus elég nehezen fogható meg, hiszen napjainkra rengeteg irányzat jellemző. Nem könnyű kiszűrni, hogy mit nevezhetünk önálló stílusnak, sokszor szinte lehetetlen megkülönböztetni az egymásba folyó stílusjegyeket.

Zavaros víz ez, de hát nehéz megállapítani, hogy melyik irányzat forrja majd ki magát egységes stílussá, nehéz a jelen szemüvegén át eldönteni, mi divathóbort, és mi örök. Talán nem is kötelességünk, csak élvezzük a sokszínű és több irányból ható impulzusokat, rendezzünk be lendületes és kreatív  vagy épp egyszerű minimalista otthont, éljünk a korunk nyújtotta lehetőségekkel. A többi a jövő dolga.

A contemporary stílus jellemzői

 

A kortárs lakberendezési stílust szintén a sima, egyszerű felületek jellemzik. Letisztult és elegáns, mint a modern stílus. Azonban nem azonosul annak egysíkú színvilágával és merev szabályaival.

A kortárs lakberendezési stílus drámai. Meghökkent. Provokál. Egyszerre mérhetetlenül funkcionális, mellette mégis művészi: a dekorációban meglepő színek, formák jelennek meg nem várt helyen.

A kortárs lakberendezési stílus egyszerre kölcsönöz az aktuális lakberendezési irányzatoktól, –mint a skandináv és a minimál, de főképp a modern stílus,- és a kortárs művészettől. Mert bárhol előfordulhat valami váratlan és valami meglepő.

toa-heftiba-662338-unsplash-1024x683.jpg

A kortárs lakberendezés bohém. Tele van érzelmekkel, színekkel és formákkal, melyek szinte kiabálnak. Mégis egyszerű, funkcionálisan berendezett térben találunk rájuk, így még jobban meghökkenünk.

Jelszavai: váratlanság és vagányság

A stílus színei

Drámai tónusú színekkel provokál olykor, de ennek hatékonyságához természetesen egyszerűbb környezetre van szükség, egysíkú színvilágra.

Hűvös anyagok jellemzik a stílust, üveg, csempe, fényesre polírozott parketta, fém. A modern stílushoz hasonlóan melegebb színekkel és melegséget sugárzó anyagokkal és formákkal próbálja megtörni a hűvösség érzését. Plüsskanapé, selyemfüggöny, selymes vagy épp szőrmés díszpárna.

Nagyon hasonlít a modern stílushoz, azonban a színhasználat nem korlátozza a kortárs lakberendezési stílust. Nagyon szeret sokféle színt használni, hiszen összességében bohémebb, lendületesebb stílus.

 

A contamporary stílus formái

 

A stílus szinte minden irányzattól kölcsönöz formákat. Célja azonban a díszek kerülése, hiszen ő is inkább a funkcionalitás irányába tart. Azonban a dísztárgyak helyett nem a leheletnyi finomsággal komponált tér az esztétikum kibontakozásai formája, hanem az egységet megtörő, olykor harmonizáló, olykor harsány kiegészítők látják el a díszítés funkcióját.

A kortárs lakberendezési stílus azonban nehezen fogható meg, mivel nem jellemzi az állandóság. Felismerjük, ha modern, funkcionalista térben meghökkentő megoldásokat találunk. Felismerjük a drámaiságban, felismerjük a színekben. Felismerjük egy divatra és stílusra érzékeny művész otthonában.

Napjaink modernista lakberendezési stílusai között nagy átfedések vannak.

A modern stílusok egyaránt vesznek át elemet a nagy elődtől, a funkciót előtérbe helyező, a felesleges díszítést pedig elhagyó art deco irányzataitól, de egymásra is hatással vannak. Fő szabály a minimalizmus és a funkció, ezt továbbgondolni, esetleg leegyszerűsíteni vagy feldobni próbálják az aktuális irányzatok.

jean-philippe-delberghe-675927-unsplash-683x1024.jpg

Hasonlóságuk nem csak a közös elődnek köszönhető. Ugyanabban a korban reflektálnak, ugyanazokra a stílus-, életmód- és funkcióbeli kérdésekre. A modern stílus napjaink társadalmának tükre.

Azoknak a stílusa, akikben rejlik egy kis művészi hajlam, érzékenyek a környezetükre, melynek rezdüléseire folyamatosan reflektálnak. Rugalmasak, kreatívak. Korunk modern emberei, a posztposztposztmodern kortársaink stílusa ez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr5518702980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása