Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

Country stílus- vidék a városban

2024. október 07. - Dealunea

Mit kell tudnunk az idillikus country lakberendezési stílusról? Kinek érdemes elmerülni ebben az életérzésben? Mik a praktikus tudnivalók? A bejegyzés elárulja

Milyen is a vidéki lakberendezés?

 

Egy idealizált vidéki élet romantikus, puritán, mégis bájos víziója. A vidéki lakberendezési stílus. Azoknak, akik békés otthonra vágynak, gerlebúgásról álmodoznak, és éjszakai tücsökszóról. A frissensült házikenyér illatáról és vadvirágokról. Bájos fakerítés, tornác és szőlőlugas. Kemencével, zsalugáterrel és tisztaszobával.

Zanzásítva ezt jelenti a vidéki stílus. A falu hangulatát, a múltszázadi tornácos parasztházak világát. Puritán romantikát, természetközeli hagyománytiszteletet.

De pontosan mit is értünk a country vagy vidéki stílus alatt?

Tulajdonképpen a falusi élet romantizált víziójának lakberendezési megjelenését testesíti meg a vidéki vagy country stílus. A vidéki stílus jelenthet hagyományos magyar falusi parasztházat, de akár európai vagy amerikai jellegzetességek mentén kialakított otthont is. 

A vidéki stílus feltehetően a romlatlanság iránti vágy és a modernizmus előli menedékkeresés igényéből született meg. Talán a természetközeli anyagok és az őszinte egyszerűség a legvonzóbb ebben a stílusban.

Megjelenhet egy idealizált magyar parasztház elemei által inspirálva is. Olyankor tud különösen szép lenni ez, ha egy valódi parasztházat újítunk fel, ahol a mestergerendába faragva még ott egy rejtélyes évszám, mely szembesít minket az idő csodálatos körforgásával. De a vidéki stílus lehet egy mediterrán vagy épp nyugat-európai területről adoptált álomkép is.

 

Country stílus a világ körül

 

Angol vidéki stílus

 

Az angol vidéki stílus a viktoriánus Anglia hangulatával igyekszik elvarázsolni minket. Nem kis sikerrel, hiszen a tipikus angol udvarházak bája magávalragadó. Ilyen a country stílus Angliában.

A szalonban beépített fabútorok, az egész teret a pasztellszínek uralják. Fapadló, rajta bájos szőnyeg. A textilek virágmintásak, a felületek viszont kopottasak, a vintage lakberendezés romantikus hangulata összefolyik a country stíluséval. Hiszen az eszközök hasonlóak.

A konyha kőpadlós, nyitott polcokkal, esetleg vitrines felsőszekrényekkel. Szinte érezzük a szárított gyógynövények illatát, és magunkelőtt látjuk Cornwall lankáit.

Amerikai vidéki stílus

 

Az amerikai hangulatú vidéki stílus nyomokban fagerendát, rusztikus fapadlót és kürtős kandallót jelent. Konyhája osztott üvegajtós felsőszekrényekből, fa munkalapokból áll, rusztikus, olykor polgári jellegű fabútorokkal az ebédlőben, amihez persze nem hiányozhat a nagy kőkandalló.

Az amerikai vidéki stílus inkább elegáns, mint puritán. Anyagai ugyanúgy természetközeliek, de a lakkozott fa, elegáns bútor, például ebédlőbútor jellemzi. A klasszikus lakberendezési stílussal rokon, vidékies jelleget a nyers fa gerenda, a kandalló, a rusztikusan elegáns konyhabútor adja.

A mediterrán vidék

 

Tulajdonképpen az összes mediterrán stílus vidéki stílus is. A provence-i stílus, vagy Toscana cédrusfával tűzdelt édes-álmos, citrusillatú vidékének házai, a spanyol mediterrán stílus szenvedélyes, terrakotta és mélyvörös, mahagóni vagy cseresznyefa színű világa. 

mediterrán enteriőr


Magyar vidéki stílus

 

Számunkra persze a magyar vidéki stílus közege a legotthonosabb. Mikor megveszünk egy magastornácos házat, megpróbáljuk visszahozni elődeink mindennapjait, a romlatlan magyar vidék világát.

Hiszen a puritán báj, a természetközeli élet szépsége ma is időtálló, miközben egyben tisztelgés is a múlt előtt.

Amikor a magyar vidék esszenciáját próbáljuk egyetlen otthonban megteremteni, létező igény napjaink kényelmi funkcióinak kielégítése is. Így természetesen egy skanzenbéli parasztház helyett inkább eklektikába hajló egyszerűség és szépség szokott lenni a végeredmény.

Jellemzői a felújított kredenc, de általában a régi falusi házak bútorainak felújítása. Szinte elmaradhatatlan elem a konyhában a sparhelt, mely mégiscsak dekorelemként szolgál.

A mindennapi élet régi kellékei dísztárgyként vannak elhelyezve itt-ott, régi fűszertartó dobozka, gránit vagy porcelánfiókokkal, Singer varrógép, köcsögök, kancsók, mezőgazdasági eszközök, vájt teknők, alkalmanként újragondolva: virágtartóként, szobadíszként funkcionálnak régmúlt a régmúlt embereinek használati tárgyai.

Country stílus a városban

 

A vidéki stílust azonban egy modern városi otthonban is megjeleníthetjük.

Természetközeli anyagok, fa, kő, kerámia, gyapjú és más, durvább textilek. Egyszerűség és hagyományos funkciók. Rusztikus bútordarabok, vidéki stílusú fa konyha, faragott szekrényajtókkal, üveggel, natúr fa munkapulttal. Ehhez a stílushoz passzol eredendően a majolika és a patchwork csempe, mely azonban ma már eklektikus terekben is megjelenik.

A modern eszközök és a rusztikus, vidéki stílusú bútorok és burkolatok jól megférnek egymás mellett. A natúr enteriőr nyugalmat és eredendő tisztaságot áraszt, akár a nagyváros szívében is.

country stílus és modern tér

A vidéki stílus jegyei minden otthonban jól mutatnak. Legyen az egy régi magyar kisnemesi kúria vagy magastornácos parasztház újjászületése, esetleg egy amerikai country hangulatú belvárosi lakás.

Esetleg eklektikus paradoxon, loft stílussal kombinálva a belváros közepén, vagy épp a ct.jpgskandináv stílus rusztikusabb vonala.

Mert a természetesség, a natúr színek és formák egyszerűséget és békét sugallnak.

fotó: unsplash, pexels

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr4418703066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása