Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

Brilliáns elmék- suits

Otthonok a képernyőről

2024. október 07. - Dealunea

Hogy néz ki egy ügyvéd otthona? Nézzük meg Harvey Specter New-Yorki lakását!

” Ez a különbség kettőnk között. Te kicsit akarsz veszíteni, én pedig nagyot akarok nyerni.”

– mondja Harvey Specter, az ügyvédzseni a Suits című sorozatban

.

A hűvös, olykor cinikus céges jogász, akit soha nem lehet sarokba szorítani, aki a két lehetőség közül végül mindig egy harmadikat választ. Ellenfeleit cunamiként söpri el kiszámíthatatlan gondolkodásmódjával, minket pedig lehengerel.

Azért szeretjük őt nézni, mert egy-egy pillanatra azt hisszük, hogy a fejébe látunk, és ravasz, furmányos céges cápává váltunk általa. De aztán végül mindig újra meglep minket.

Azonban ha már túl sok lenne számunkra a siker és a megközelíthetetlenség hűvös szimbóluma, ellensúlyként Mike Ross igazságkereső, álmodozó kölyök karaktere lágyít az összhatáson.

Ez a zseniális páros évadról évadra tanít valami számunkra a sikerről, a profizmusról, és végül mindig sikerül átadniuk valamit az emberségről és az etikáról is

Mike Ross, az éretlen kölyök, aki fotografikus memóriájának és tehetségének köszönhetően nem csak New York összes jogászát veri kenterbe, hanem sikerül Harry herceg előtt eljegyeznie Megan Markle-t, ami azért lássuk be, nem kis teljesítmény.

Brilliáns elmék- brilliáns enteriőrök

 

Ha a Brilliáns elmék című sorozatot egy lakberendező szemüvegén keresztül tanulmányozzuk, akkor először az elegánsan berendezett, fényes és modern irodák jutnak az eszünkbe. Azonban egy-egy karakter saját otthona sokkal tanulságosabb és érdekesebb lehet számunkra.

Ugyanis a szereplő otthonaként szolgáló, tudatosan megtervezett enteriőr nagyon jól egészíti ki a róla kialakítani kívánt képet. Ez nagyon igaz Harvey Specter lakására, mely tökéletes tükre személyiségének.

Tulajdonképpen ki is Harvey Specter?

 

Harvey Specter nem több és nem kevesebb, mint a 21. század példaképe. Miért? Lássuk:

Az amerikai szellemiség egyik megtestesítője a szabadság fogalma mellett a self made man szimbóluma. Az az ember, aki önerőből, tudással és szorgalommal építi fel magát, így válik sikeres emberré.

Az USA szellemisége nem az öröklött és veleszületett privilégiumokat és vagyont, hanem a saját szorgalma által felemelkedő embert preferálja. Hiszen ez az amerikai álom. És ez a kapitalizmust építő ember szimbóluma.

Természetesen ezt a gondolkodásmódot a 20. századra már átvette az egész kapitalista és modern világ.

Harvey Specter a 21. század self made man-e

 

Ő tudását: szellemi tőkéjét és csavaros eszét használva jut el a csúcsra. De mi a harmadik összetevő? A mentalitás.

Így gondolkodik Bill Gates és Mark Zuckenberg, Steve Jobs és Elon Musk kortársa. Így gondolkodik a legújabb sikerre szánt generáció.

A siker egy gondolkodásmód, egy tudatállapot. A sikeres ember azt mondja és vallja, amit Harvey Specter:

“Addig dolgozz, amíg már nem kell többet bemutatkoznod!”

vagy hogy

“Amikor falhoz vagy szorítva, rohadtul rombold le!”

 


 

A 21. század sikeres férfi ideálja érzékeny is

 

Emellett az új század új embertípusa már nyitott, igazságos és érzékeny. Ezeket a tulajdonságokat eleinte Mike Rosson keresztül akarták megjeleníteni a sorozatírók, de Harvey karakterfejlődésének köszönhetően végül az ő figurája hozza a többi alapvető tulajdonságot is.

Hiszen ahogy halad előre a sorozat, úgy láthatunk be a fal mögé, a hűvös, cinikus és megközelíthetetlen szobor folyamatosan válik hús-vér emberré, méghozzá anélkül, hogy tekintélye csorbulna.

Milyen otthon Harvey Specter lakása?

 

Hát persze, hogy elegáns, tágas, fényes és minimál.

A minimál nem csak kiválóan rejti el használója magánéletét, de emellett reprezentatív is. Az egyszerű, szögletes formák a ripacs hivalkodás ellentéteként szimbolizálják a visszafogott eleganciát.

Persze a visszafogott és egyszerű megjelenés célja mégiscsak a fényűzés megjelenítése: annak kiemeléséül szolgál. Hiszen egy szellősen és átgondoltam berendezett lakásban nem érvényesül sokkal egyértelműbben annak monumentalitása?

Az óriási, New York-ra néző panorámablakok és terasz nem a legegyértelműbb reprezentációi a sikernek és gazdagságnak?

Harvey Specter letisztult, tudatos és visszafogott bútorai, melyek elegáns fényes felületükkel igazi díszei a lakásnak, tökéletesen egészítik ki a profi jogász karakterét. Hiszen ő is higgadtan átgondolt, minden lépése racionálisan kiszámított. Megjelenése, tökéletes márkás öltönyei, elegáns autói mind mind a stílusosságot és sikert jelképezik.

Lakása modern és divatos. Egy ügyvéd karakterénél ez nem feltétlenül elvárás, mivel az antik enteriőr hatékonyan kommunikálná a szakma tradicionális és örök mivoltját.

Hiszen a jog örökké való, mióta az emberek közösségben élnek, azóta van szükség annak szabályozására. A jog pedig előszeretettel reprezentálja történelemben lévő folyamatos jelenlétét, folytonosságát. Ezért egy jogász, aki antik hatású irodát vagy lakást rendez be, stílusosan jelképezi számunkra mindezt.

De Harvey Specternél más a helyzet. Mivel ő nem csak jogász. Ő a 21. század self made men-e. Ő a mentalitásával, új generációs szellemiségével győz. Emellett céges jogászként nem a klasszikus ügyvédet, hanem az üzleti életben sikeres vadászt testesíti meg.

Harvey Specter otthona központi része egyterű, az egysoros modern konyhához csatlakozik az elegáns bőrkanapés nappali és a nagy terasz is.

Fő színei a stílusra jellemző fekete és fehér. A fényes fa padló kiválóan töri meg e két szín dominanciáját.

Azonban a hűvös otthon érzését a lehető legelegánsabb és legzseniálisabb módon oldja fel a nappali konyhával szembeni fala: Óriási meleg színű kő falfelület, melyet meleg megvilágítás és beépített kandalló egészít ki. Nem csak az elegancia megőrzésével, hanem a stílus szabályainak megtartásával varázsolja otthonossá a lakást.

Kiváló példája a fények játékának, annak, hogy hogyan lehet megfelelő helyen megfelelő módon elhelyezett trükkös lámpahasználattal alakítani az enteriőrt.

Emellett pedig nagyon jó metafórája az ügyvéd személyiségének, annak, ahogy a hűvös és rejtőzködő énje mellett megjelenik az érzékeny és emberi arca.

Képek forrása: imdb.com

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr1718703028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása