Városi lakberendezés, városi életmód

Otthon a városban

Otthon a városban

Eklektika a lakberendezésben

2024. október 11. - Dealunea

káoszból komponált harmónia. A modern eklektikus lakberendezés maga a költészet. Hiszen ahogy a szavak véletlenszerű halmozása helyett tudatosan teremt a költő, úgy kell nekünk is megteremtenünk az anyagok, formák, stílusok és színek végtelen lehetőségéből a tökéletes alkotást. 

Az eklektika több stílus ötvözését jelenti. Tehetjük kontraszttal, meghökkentő módon, ellentétek találkozásának diszharmóniájából megteremtődő tökéletes egység formájában, mint a neobarokk esetében a luxus üzenetét.

De lehet csendesen, elegánsan harmonikus is, egy olyan enteriőr, ahol a modern és a klasszikus stílus egyszerű, dísztelen, mégis kecses és elegáns módon forr egybe.

Ahogy az irodalom a szavak, hangok, szótagok harmóniája, a gasztronómia az ízek és állagok összhangja, a zeneművészet a magas és mély hangok értő fülek által összeállított kompozíciója, úgy a válik maga a tökéletes eklektikus enteriőr is művészetté a lakberendezés művészetévé.

Modern eklektikus lakberendezés

 

Az eklektikus lakberendezés titka a tudatosság és a tervszerűség. Előre kitalált koncepció mentén érdemes berendezni az otthonunkat, szigorúan követve az irányvonalat, mert a véletlenszerűen felhalmozott tárgyak, színek, anyagok kavalkádja nem eklektika, hanem káosz.

Ha nem szeretnénk, hogy az otthonunk egy bútorbolt raktára és egy bolhapiac egyvelegére hajazzon, ismernünk kell az alapvető lakberendezési stílusokat, azok szín- és formavilágát, anyagait is. De ez nem elég, ötletelés és olvasgatás, esetleg inspirációgyűjtés után érdemes kitalálni a koncepciót.


Az eklektikus lakberendezés óriási szabadságot ad otthonunk berendezése terén, de a szabadság nem korlátlan, hiszen akkor káoszba fulladna. A szabályokat azonban magunk alkotjuk: mi alakítjuk ki az irányvonalat, melyet követni szeretnénk. Ehhez pedig figyelembe kell venni néhány körülményt.

A tér

 

A vezérvonal kialakításához figyelembe kell venni az építészeti sajátosságokat, a teret, melyet be kívánunk rendezni. Ha például eredeti ablakaival és ajtóival áll rendelkezésünkre egy régi kis vidéki kúria, vagy tornácos parasztház, esetleg egy nagypolgári városi lakás, akkor a jellemző vizuális sajátosságokat érdemes meghagyni keretként.

A nagypolgári vagy rusztikus hatású helyszín, a letűnt korok építészetének nyomai eleganciát kölcsönözhetnek otthonunknak, mégsem akadályoznak meg abban, hogy megfelelő óvatossággal modern teret rendezzünk be ezek közé a keretek közé, hiszen a jól eltalált kontraszt szemetgyönyörködtető.

De egy régi módos parasztház, vagy egy kisebb villa kiváló lehetőség például valamelyik vidéki stílus alkalmazására, -angolszász, esetleg skandináv, vagy magyar- Azonban a kopottas hatás elkerülése érdekében érdemes mélyebb, elegáns színekkel, kiegészítőkkel kompenzálni. Esetleg modern bútorokkal, elegáns és új, fényes kiegészítőkkel módosítani az összhatást.

Egy nagypolgári lakás esetében a lakberendezők kedvenc módszere az elegáns ablakok meghagyása, felújítása, a parketta felcsiszolása, – megadva ezzel a történelmi ihletettségű elegáns keretet. Majd az igazán meghökkentő összhatás céljából eme antik keret modern vagy minimal stílusú bútorokkal és kiegészítőkkel feltölteni.

A stílusok és formák

 

Az eklektikus lakberendezésnek nincsenek formai szabályai, hiszen az egyes korok vagy stílusok bútorai magukban hordozzák sajátos formavilágukat.

Azonban érdemes e téren is keresni a harmóniát, a szögletes és íves formák egymást kiegészítő koncepciója látványos egyensúlyi egységet képez.

A stílusok ötvözésénél is a harmonikus összhatás megteremtése a cél. Használhatunk kettő, vagy több stílust is otthonunk kialakításához. Ha két stílust szeretnénk ötvözni, akkor érdemes fele-fele arányban felhasználni a stílusok elemeit a bútorok, kiegészítők tekintetében. Esetleg a karakteresebb stílus javára billenteni a mérleget, és annak forma és színvilágát feloldani a lágyabb stílus kiegészítőivel.

Azonban ha sok stílus ötvözése mellett döntünk, akkor kifejezetten fontos egy uralkodó irányzatot kiválasztani, és a formában azzal harmonizáló, esetenként pedig pont a harmóniát megtörő eklektikus kiegészítőkkel, színekkel, bútorokkal fűszerezni a fő irányvonalat adó designt.

A stílusok megálmodásakor természetesen a saját igényeinket és egyéniségünket kell elsősorban figyelembe venni. Két stílus ötvözésénél egymástól távol álló stílusokkal érhetünk el igazán ütős hatást.

De olykor egymással nem is annyira összeegyeztethetetlen, karakteres darabokhoz kötődő lakberendezési irányzatot is vegyíthetünk, ilyenkor érdemes minél natúrabb térben elhelyezni ezeket a bútorokat.



A színek és minták

 

Az eklektikus lakberendezés szereti az élénk színeket, és a sokszínű tereket. Főleg abban az esetben javasolt a bátor színvilág alkalmazása, ha kettőnél több stílust ötvözünk, hiszen ellenkező esetben a két irányzat színvilágának harmonikus egyesítése a célravezető.

Ha sok, egymástól különböző stílust tervezünk felhasználni, érdemes egy-két fő szín köré felépíteni a teret, hiszen közös nevezővé válhat a színvilág. Ebben az esetben ez az egy-két szín adhatja a fő irányvonalat. Ezek a színek lehetnek komplementer színek, de egy szín különböző árnyalatai is.

Minták terén is a harmónia, az érintkezési pont a lényeg, melyen túl már szabad kezet kap az alkotó fantázia. Többféle minta és anyag használata is megengedett, ha közös célért dolgoznak, egymást kiegészítve, a bútorokkal és a térrel összhangban egy egyensúlyi pont körül létezve alkotják meg a tökéletes összhatást.


Az eklektika a bátrak és a vállalkozószelleműek stílusa. Kiváló választás azoknak a merész városlakóknak, akik otthonukat is művészi alkotásnak tekintik, melyen keresztül nem csak kreativitásukat élik ki, hanem el szeretnék mondani a saját történetüket.

Összességében a megtervezett és alaposan átgondolt vezérvonal az eklektikus lakberendezés szíve-lelke. Ha megvan a fő szál, a színes és izgalmas történet elindulhat saját hódító útjára.


A bejegyzés trackback címe:

https://otthonavarosban.blog.hu/api/trackback/id/tr8518703074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása